Издателство „Лист“ получи наградата „Златен лъв“ за поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“

IMG-0964Поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“ на издателство „Лист“ отличена с наградата „Златен лъв“ за издателски проект с най-голяма обществена значимост и с широк медиен интерес. Отличието се присъжда за книга или поредица от книги, които разглеждат важни за обществото проблеми и са предизвикали широк медиен интерес. Асоциация „Българска книга“ по традиция присъди „Годишните награди за цялостен издателски проект“ на церемония в петък вечерта по време на Софийския международен панаир на книгата. В другата категория – Награда за най-добър издателски проект, победител бе издателска къща „Жанет 45“, за цялостна политика и забележителни постижения в изданията за деца като синтез на изкуствата – за „Топлото човече“, „Книгата на всички неща“ и „Весел гъделичкащ смях, част 2“.

В категорията, в която „Лист“ е отличено, в номинирането и определянето на наградата участват журналисти, които отразяват книжния сектор. Номинациите за тази награда идват от членовете на журито и чрез гласуване се избира носителя на отличието. В състава на тазгодишното жури се включиха Андрей Захариев, Георги Ангелов, Петко Тодоров, Светлана Дичева, Стефан Джамбазов.

„Това, което прави издателство „Лист“ в детската литература, е изключително“, коментира журналистът Стефан Джамбазов.

DSC-2372

А главният редактор на „Лист“ Гергана Димитрова благодари  на хората, които стоят зад тази поредица и превръщат правенето на книги в изкуство.

Макар и съвсем младо издателство, „Лист“ успя да създате една уникална и отличаваща се поредица. В нея се издават малко известни приказки за деца, писани от големите автори на 19. и 20. век (Джеймс Джойс, Вирджиния Улф, Мери Шели, Анатол Франс и др.) За всяка книга различни български художници създадоха илюстрациите. До момента са издадени 8 книги, като в близко бъдеще предстои да излязат нови заглавия. Подобна поредица е нова и оригинална концепция не само за България, но и по света.  

Издателска къща „Жанет 45“, също спечелили журито с  изданията си за деца. Отличието се присъжда за книга или поредица от книги с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, които се отличават с висока стойност на текста като съдържание и стил, принос към образованието и науката, добър превод, оригинален дизайн, респ. илюстрации и добро полиграфическо изпълнение. 

IMG-0969

снимките от награждаването: Емил Георгиев

инфо: издателство „Лист“ 

Един коментар Добавяне

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s