Представяне на “БАЩАТА НА ДРУГИЯ“ от Паринуш Сании

бащатаЖанет 45 представя, днес, 15 февруари 2018 една от най-продаваните книги в Иран  за всички времена:

“БАЩАТА НА ДРУГИЯ“ от Паринуш Сании
Превод от персийски Людмила Янева
Оформление Люба Халева

15 февруари 2018 (четвъртък), 18:30
Ориндж сентър, София, ул. Граф Игнатиев 18

Представят:
Людмила Янева
Надежда Розова
Марин Бодаков

паринушПаринуш Сании е родена през 1949 г. в гр. Техеран. Завършва психология в Техеранския университет. Печели стипендия в Калифорнийския университет, в който има възможност да защити докторат, но тогава избухва Ислямската революция и тя се прибира в родината си.

В продължение на двайсет години е главен консултант на изследователски проекти към Министерство на образованието. Именно естеството на професионалните й задължения я подтиква да стане писател. Проникновен познавач на душевността на иранската жена, Сании използва резултатите от направените през годините  проучвания в първия си роман „Моята орис“, отпечатан от издателство „Рузбехан“ през 2003 година.

Въпреки че е забраняван на два пъти, книгата и бива преиздавана двайсет пъти и се превръща в световен бестселър, преведен на английски, италиански, румънски и норвежки. В подкрепа на романа се обявява и известната иранска общественичка и защитничка на правата на жените и децата Ширин Ебади, лауреат на Нобеловата награда за мир за 2003 г. През 2010 г. „Моята орис“ става най-продаваната книга в Италия, а Паринуш Сании е удостоена с престижната литературна награда „Джовани Бокачо“ за най-добър чуждестранен автор. Обхващащ пет размирни десетилетия от историята на Иран, „Моята орис“ е забележителен разказ за приятелството и отдадеността, надеждата и страха и един необичаен поглед към иранското общество отвътре. Това е „викът на всички ирански жени, които не желаят повече да бъдат жертви“.

В Иран „Бащата на другия“ надминава по популярност първия ѝ роман. През 2015 г. е филмиран.

Последният роман на Сании – „Тези, които заминаха и тези, които останаха“, разглеждащ темата за разпръснатите по света ирански семейства, все още чака разрешение за издаване от Министерството за ислямска ориентация.

инфо: ИК „Жанет 45“

 

❤ бъдете част от нашето facebook семейство: facebook.com ❤

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s