Забравете за градините: най-добрата част от Живерни е кухнята на Моне

на

Ярката кухня на художника се конкурира с известните водни лилии

къща

 

Великият импресионист Клод Моне прекарва много време на открито, докато рисува своите великолепни градини, и тук обикновено си го го представяме – на статив, под слънцето. Това, което често се пропуска, е домът и студиото на територията на неговия обширен имот, където майсторът живее и често работи. След като пристига в Живерни през 1883 г., Моне прекара последните 40 години от живота си в този любим дом. Екстериорът е боядисан с весело розово с изумрудено зелена дограма (същия оттенък като емблематичния мост в японската му градина). Смелите цветове не спират дотук. Докато много стаи в неговия дом са в жизнени цветове, две от най-ярките са кухнята и трапезарията.

хол

Майстор на цветовия спектър, Моне знае как да подреди перфектно синьо-белите руански плочи с медните съдове и прибори засъздаване на максимален контраст в кухнята. Обширното пространство има достатъчно място за приготвяне на храна за Моне, неговата втора съпруга Алис Хошеде и осемте им деца.

китцхен

детайл

 

Съседната трапезария е еднакво авангардна в палитрата си. Светлите жълти стени и столове се били, може би, изненадващо, доста нехарактерни за времето си. Сякаш интензивното жълто не е било достатъчен, Моне завършва пространството с червено-бял кариран под. Именно тук той подрежда колекцията си от японски линогравюри, които са били голямо вдъхновение за художника.

 

трапезария

трапеза

Изглежда, че овладяването светлината и световете за Моне не се ограничава само до платното, но е ясно показано в избора му на декор.

Maison-de-Claude-Monet-et-alleCC81e-des-iris-1

източник: Стефани Валдек, АД,

#мечтателките

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s